Pelteklik nasıl geçer
Pelteklik nasıl geçer ?
Pelteklik nasıl geçer ? Pelteklik günümüzde çocuklar arasında yaygın görülen bir konuşma bozukluğudur. Çocuğun bazı sesleri çıkarmada sorun yaşamasında başta artikülasyon bozukluğu olmak üzere altında yatan pek çok nedenden söz etmek mümkündür. Çocuk 5 yaşına gelmesine rağmen bazı harfleri doğru üretemiyorsa peltekliğin varlığından şüphe edilebilir. Bu nokta da gerekli tespitler yapılarak ardından uygun bir eğitim şekli belirlenmelidir. Peki, pelteklik nasıl düzelir?
Çocuklarda gözlemlenen pelteklik, bazen dikkate alınmayabiliyor ya da kulağa hoş geldiğinden gülüp geçiliyor. Bazen de büyüyünce geçer düşüncesi ile tedavi ertelenebiliyor. Pelteklik sorunu çocuklar büyüdükçe yerini büyük problemlere bırakıyor. Başta öz güven zedelenmesi olmak üzere psikolojik sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Yaşamın ilk 2 yılında normal kabul edilen bu durum dile yerleştiğinde kalıcı olabilmektedir. Çoğu zaman bazı harflerin zor telaffuzu olarak ortaya çıkan pelteklik durumu ülkemizde en çok “s” harfine karşı bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Düzenli egzersizler, diş tedavileri ve konuşma terapisti gibi tedavi yöntemleri ile peltekliğin tedavisi mümkün. Öyleyse pelteklik nasıl düzelir?
Alfabede yer alan seslerin tümünün farklı dillerde farklı önemi bulunur. Dolayısıyla peltek söylenen sesler, konuşulan dille yakından ilişkidir. Yani başka bir dilde çocuklar “f” harfini üretmede güçlükler yaşarken, bir başkasında “s” sesi pelteklik sorununa neden olan bir ses olarak görülür. Örneğin “s” harfinden yola çıkacak olursak, sesin doğru üretilebilmesi için dil kenarları üst dişlere yaklaştırılmalı ucunun üst veya arka alttaki dişlerin arka kısmına yakınken dil ve dişlerin arasından hava geçişi ile ses çıkarılmaktadır.
Peltekliğin Nedenleri Nelerdir?